Vriend worden?

Zou je ons willen steunen en wil je mee beslissen over onze activiteiten?

Word vriend >

Column van voorzitter Gé Kleijweg

Aan het einde van het jaar is het altijd een moment van bezinning en is het de tijd dat we met elkaar aan tafel gaan. Voordat we het weten is het 1 januari en beginnen we een nieuw jaar met nieuwe inzichten en maken we nieuwe plannen. Gesprekken die we het afgelopen jaar met elkaar hebben gevoerd dragen bij aan die nieuwe plannen. Zo kunnen we ook kijken naar de Buytenhouttafel.

Afgelopen jaar hebben we gesprekken met elkaar gevoerd en kennis over het gebied met elkaar gedeeld. Die inzichten kunnen we meenemen in plannen voor het nieuwe jaar. We zitten met elkaar in een grote crisis dat gaat over grote onderwerpen zoals klimaat adaptatie, voedsel transitie, energie transitie en sociale cohesie. Het zou toch prachtig zijn als wij daarin een bijdrage kunnen leveren door klein te beginnen in ons buitengebied Buytenhout? Dat we de opgedane kennis en ontwikkelingen met elkaar kunnen blijven delen, zodat alles elkaar kan versterken.

Laten grondeigenaren en gebiedsbeheerders niet bang zijn dat we dingen van elkaar wegnemen,  maar laten we vanuit vertrouwen samenwerken om het gebied te versterken. Door naar elkaar te luisteren, vertrouwen te hebben in de kennis van een ander, een begin maken van een goed plan om er vervolgens ook daadwerkelijk samen mee aan de slag te gaan. Ik geef in mijn columns vaak aan dat we naar elkaar kijken en de stap niet écht samen durven maken. Er is gelukkig beweging want het kernteam van de Buytenhouttafel is in gesprek met de gemeente Delft over een mogelijke samenwerking. Ook heeft Boeren voor Natuur opnieuw aandacht gekregen en het lijkt erop dat Boeren voor Natuur in 2022 weer opnieuw onder de aandacht komt. Het project was ooit heel visionair en krijgt nu een vervolg. Zo maken we een sprong voorwaarts om met én van elkaar te leren en Buytenhout te gebruiken als ons practicum om aan die grote onderwerpen te werken. De grote onderwerpen, die soms ook bedreigende zijn, moeten we juist gebruiken om met elkaar tot juiste oplossingen te komen en laten we plezier vinden in het samenwerken met alle mogelijke actoren, overheden, burgers, boeren en buitenlui. Laten we het in 2022 tot een mooi samenwerkingsproces maken.

Fijne feestdagen en alle goeds voor 2022.
Gé Kleijweg

 

Snel op de hoogte zijn van al onze activiteiten
kan eenvoudig wanneer u ons volgt via Social Media: