Vriend worden?

Zou je ons willen steunen en wil je mee beslissen over onze activiteiten?

Word vriend >

Een korte samenvatting van de verstuurde nieuwsbrief van april 2021

Beste Vrienden,

In mijn vorige column schreef ik hoe de coronacrisis ons meer heeft geleerd over hoe belangrijk het is om voor onze leefomgeving te zorgen. En voor onze leefomgeving zorgen, doen we samen. Voor alle vrienden organiseren we daarom weer een Doedag. Daarover lees je hieronder meer. De afgelopen periode is er ook een mooie samenwerking ontstaan van organisaties in het gebied vanuit BuytenVitaal. Hoe uniek is het als mensen naar aanleiding van de Buytenhouttafel met elkaar aan tafel gaan en kijken hoe zij vanuit gezamenlijkheid een stap voorwaarts kunnen zetten. Door gebruik te maken van wat is er al is, kun je dat versterken en verbinden waardoor het nog betekenisvoller wordt. Je ontdekt dat je geen concurrenten bent, maar dat je samen een groter geheel kan vormen.

Die aanpak en die werkwijze zou ik graag door willen trekken. Dit geldt natuurlijk ook voor de gemeenten. Zij kunnen ook grensoverschrijdend naar het totale gebied gaan kijken. Het is belangrijk dat zij niet alleen samenwerken als er ergens een fietspad wordt aangelegd, maar ook voor  bijvoorbeeld onderhoud en beheer. En als er groot onderhoud nodig is aan de infrastructuur in ons gebied, is het belangrijk om dit ook te toetsen aan de visie die we samen hebben gemaakt. Kunnen we als gebruikers van het gebied gaan samenwerken met de omliggende gemeenten? Moet er bijvoorbeeld wel zo’n grote weg zijn of kan er in de toekomst een fiets straat komen? Daarvoor is geen extra budget nodig, want we kunnen bijvoorbeeld het onderhoudsbudget gebruiken om delen van onze visie te realiseren. Dit alles vraagt heel veel overleg, maar vooral ook grote betrokkenheid en de wens om samen dat beetje extra te doen waardoor we dit gebied verder kunnen ontwikkelen. Veranderingen gaan immers veel sneller dan we gewend waren. Het coronavirus heeft ons geleerd dat we gewoonte patronen heel snel kunnen veranderen. De druk op het buitengebied werd extra zichtbaar en de gemeente Delft besluit de parkeerplaatsen te sluiten als drukte daarom vraagt. Een goed experiment voor de natuur in Buytenhout. Als we dit niet verder gaan ontwikkelen en geen richting geven, zal het gebied veranderen in een richting die mogelijk niet gewenst is.

Verkeerd gebruik en teveel drukte doet geen recht aan de kernwaardes die we hebben vastgelegd. Buytenhout is uniek. En dat unieke karakter zoals we in de laatste 15 jaar hebben kunnen meemaken moeten we verder helpen naar die unieke status in de drukke metropool. De Bieslanddagen is ook zo’n mooi voorbeeld om de kernwaarden van de visie te betrekken. Daarover gaan we op woensdagavond 12 mei met elkaar aan tafel. Want door samen te werken, kun je tot mooie resultaten komen. De overheid noemt het een fieldlab, wij noemen het Buytenhouttafel.

Gé Kleijweg
Voorzitter Vrienden van Biesland

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________

Foto van de maand

Deze prachtige foto van de Bieslandse Polder, gemaakt door Corinda Bosman is de foto van de maand april!

Ook de volledige nieuwsbrief ontvangen? Meld je aan als Vriend! Of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Snel op de hoogte zijn van al onze activiteiten
kan eenvoudig wanneer u ons volgt via Social Media: