Vriend worden?

Zou je ons willen steunen en wil je mee beslissen over onze activiteiten?

Word vriend >

Hulpboeren
Het idee voor een samenwerking met Hoeve Biesland kwam tot stand toen het geplande bosonderhoud in het Bieslandse bos, in het kader van essentaksterfte, in het najaar van 2017 niet door kon gaan vanwege slechte terreinomstandigheden. Grote machines lopen vast in de drassige bodem, handwerk is voorlopig de enige oplossing. Een oplossing werd gevonden bij de hulpboeren van Hoeve Biesland. De hulpboeren zijn mensen die meehelpen op de boerderij, vanwege een beperking of omdat ze om een andere reden (nog) niet mee kunnen doen op de arbeidsmarkt. Ze helpen mee met het verzorgen van de dieren, werkzaamheden in de groentetuin en met het uitvoeren van natuurbeheer.
Voor de haardhoutdag hebben de boswachters van Staatsbosbeheer de bomen langs delen van het pad in het Krekengebied weggezaagd, en de hulpboeren hebben het hout vervolgens uit de bosvakken gehaald. Eenmaal afgeleverd op de boerderij is een deel van het hout in kleinere handzame stukken gezaagd en gekloofd.
De samenwerking met Hoeve Biesland is niet nieuw; een deel van het maaisel dat gebruikt wordt in de stallen van de boerderij is afkomstig van graslanden in De Balij. Wel is dit de eerste keer dat samen de haardhoutdag wordt georganiseerd.
 
Houthakkersfeest
Kom dus op 10 februari je voorraad haardhout aanvullen met lokaal hout uit de bossen van het Bieslandse Bos. Het verse hout moet nog wel eerst minstens een jaar drogen, maar daarna kan je genieten van de warmte van haardhout van eigen bodem! Het hout wordt in verschillende groottes verkocht: als stammen van 2 meter, kleine stammetjes van 35 centimeter en gekloofd.  De prijs varieert van €60,- tot €90,- per kuub. Van de opbrengst van deze haardhoutdag gaat per verkochte kuub € 5 naar Staatsbosbeheer, als bijdrage voor het planten van nieuwe bomen.
Naast de houtverkoop organiseert Hoeve Biesland ook een houthakkerfeest. Zo is er een ‘Green-Egg’ waar echte houthakkerssteaks mee worden bereid, kun je een lekker kopje koffie of thee drinken bij het vuur, of een kijkje nemen op de boerderij. Er is genoeg te beleven.

Alle details en praktische zaken zijn de vinden op de websites van Staatsbosbeheer www.staatsbosbeheer.nl/Activiteiten/bieslandse-bos/haardhoutdag-hof-van-delfland en Hoeve Biesland www.hoevebiesland.nl/haardhoutdag.

Bericht van 1-2-2018

 

Snel op de hoogte zijn van al onze activiteiten
kan eenvoudig wanneer u ons volgt via Social Media: